In Assen deed Energiekeurplus onderzoek naar tochtklachten met gebruik van BlowerdoorBlowerdoor bij tochtklachten in Assen

Bij deze woning in Assen deed Energiekeurplus onderzoek naar de oorzaak van tochtklachten met gebruik van Blowerdoor. Een blowerdoor is een grote ventilator die wij gebruiken om de woning in onderdruk te brengen. Door een kunstmatig drukverschil te creëeren stroomt koude lucht via luchtlekken naar binnen. Om de locatie van de luchtlekken aan te tonen hebben wij gebruik gemaakt van thermografie en kunstmatige rook.

Tochtklachten & comfortproblemen

In de woonkamer was sprake van tochtklachten en een koude trek over de vloer die leidde tot een oncomfortabel binnenklimaat. De oorzaak van tochtklachten is vaak moeilijk te achterhalen en er waren al meerdere maatregelen uitgevoerd in een poging om het tocht probleem op te lossen. Zo is er onder meer een nieuwe glazen pui met Triple HR glas in de achtergevel geplaatst, maar tot zover zonder resultaat.

De oorzaak van tochtklachten

Tijdens de blowerdoortest bleek de oorzaak van de tochtklachten te bestaan uit een aantal aanzienlijke luchtlekken bij leidingdoorvoeren, bij de rookgasafvoer van de CV ketel en bij de aansluitingen van de aanbouw tegen de zijgevel. Door deze luchtlekken af te dichten behoren tochtklachten en comfortproblemen tot de verleden tijd.

Wooncomfort & energiebesparing

Door de oorzaak van tochtklachten op te sporen en de luchtdichtheid van een woning te verbeteren valt er veel te winnen op het gebied van wooncomfort. Maar daarnaast kun je er ook véél mee op je energierekening besparen! Door het afdichten van de grootste luchtlekken in huis kan een energiebesparing van 20 tot wel 40% worden behaald! De kosten van een blowerdoortest worden meestal in korte tijd terug verdiend door een besparing op de energierekening.

Overige problemen door luchtlekken

Luchtlekken in de thermische schil van een woning kunnen niet alleen leiden tot tochtklachten en een hoog energieverbruik. Maar ook kunnen zij vochtproblemen, geuroverlast, en zelfs van aantasting van de gebouwconstructie en brandgevaar veroorzaken!