Thermografie zonnepanelen in DrentheThermografie zonnepanelen

Duurzame energie is tegenwoordig een “hot item” en de interesse in zonnepanelen is in Nederland dan ook sterk toegenomen. Logisch, want door de sterk gestegen energiebelasting en stroomprijs en de gedaalde prijzen zijn zonnepanelen zelfs in ons natte klimaat al snel rendabel. Er worden dan ook volop zonnepanelen geplaatst, misschien ook wel op jouw dak.

Veel zonnepanelen vertonen fouten

Maar haal jij het maximale rendement wel uit je zonnepanelen? Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 20% van alle zonnepanelen installaties fouten vertoont! Vaak zorgen defecte bypass dioden, slechte contacten of kortsluitingen in zonnecellen voor een lagere opbrengst van de zonnepanelen. Hierdoor wordt niet het volledige rendement uit de panelen gehaald, bovendien kunnen defecten aan zonnepanelen leiden tot onveilige situaties en brandgevaar!

Thermografie

Hoe controleer je of zonnepanelen optimaal werken, voorkom je risico’s én weet je zeker dat je alle potentiële energie uit je PV panelen haalt? Door ze met thermografie te laten controleren worden defecten snel opgespoord waarna ze kunnen worden verholpen. Zo ben je er zeker van dat je investering in zonnepanelen ook écht rendement oplevert!

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen is het aan te raden kort na de installatie ervan een inspectie met thermografie te laten uitvoeren. Eventuele fouten kunnen onmiddellijk door de installateur worden verholpen zonder veel rendementsverlies.

Een ander aangewezen moment voor een inspectie van zonnepanelen met thermografie is vóór het vervallen van de garantie termijn. Eventuele problemen kunnen nog onder garantie worden verholpen.

Voordelen thermografie zonnepanelen

Een inspectie van PV panelen met thermografie heeft een aantal grote voordelen. Thermografie is een contactloze inspectiemethode, een set panelen hoeft niet te worden uitgeschakeld maar de inspectie kan tijdens gebruik worden uitgevoerd. Defecten aan de panelen worden direct zichtbaar met thermografie, zelfs de nadelige effecten van schaduwwerking zijn met gebruik van thermografie te zien. Voor de inspectie van grote aantallen zonnepanelen maken wij gebruik van een inspectie drone.

Omstandigheden bij thermografie

Om een inspectie van zonnepanelen met thermografie te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat de weersomstandigheden hiervoor juist zijn. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat de zon schijnt, er is een minimale zoninstraling van 600 a 700W/m2 nodig om problemen te kunnen waarnemen. De kosten voor een van een thermografie inspectie zijn afhankelijk van het aantal zonnepanelen.