Vanaf 1 juli 2015 wordt het energielabel utiliteit gehandhaafd.Energielabel utiliteit per 1 juli gehandhaafd

De Eerste Kamer heeft op 17 maart 2015 ingestemd met de gewijzigde woningwet. Dit betekent dat het energielabel utiliteit vanaf 1 juli 2015 zal worden gehandhaafd. Het energielabel utiliteit is verplicht voor gebouwen waarin bijvoorbeeld kantoren, scholen, horeca, sporthallen en ziekenhuizen gevestigd zijn.

Het gaat in de woningwet om de aanpassing van artikel 120b, dit artikel gaat over handhaving van internationale verplichtingen, zoals de implementatie van de EPBD, de Europese richtlijn voor energiebesparing bij gebouwen. Daar stond oorspronkelijk alleen een last onder dwangsom in. Om te beschikken over een meer uitgebreid handhavings instrumentarium  is hier nu een bestuurlijke boete aan toegevoegd die onder meer bedoeld is voor het handhaven van het verplichte energielabel  voor de utiliteitsbouw.

Boete bij ontbreken energielabel utiliteit

In de gewijzigde woningwet is de handhaving van het energielabel utiliteit vanaf 1 juli dit jaar geregeld.
Een energielabel is al verplicht voor utiliteitsgebouwen sinds 1 januari 2008. Nieuw is dat de ILT (inspectie leefomgeving en transport) controleert  op de aanwezigheid van het verplichte energielabel bij de verkoop, een nieuwe verhuur of de oplevering van een gebouw. Bij het ontbreken van een energielabel wordt een bestuurlijke boete opgelegd die kan oplopen tot €20.250!

Energielabel utiliteit aanvragen

Voor een utiliteitsgebouw werkt het aanvragen van een energielabel anders dan voor woningen. Je ontvangt voor een utiliteitsgebouw geen voorlopig energielabel en kunt dit ook niet online omzetten in een definitief energielabel. Je schakelt zelf een gecertificeerd energieadviseur in. De energieadviseur controleert het gebouw ter plaatse en aan de hand van de bouw- en installatietekeningen op een groot aantal energetische kenmerken. Vervolgens laat de adviseur het energielabel utiliteit registreren. Enkele dagen daarna ontvang je als gebouweigenaar een energielabel.

Controleer het energielabel van een gebouw

Controleer of een gebouw al voorzien is van een energielabel via ep-online.

Over ons

Wij zijn onderdeel van Energiekeurplus,  jouw partner in energiebesparing, drone inspecties, blowerdoor & thermografie. Wij werken op afspraak in Groningen, Friesland en Drenthe. De kosten van een thermografisch onderzoek van een woning zijn vanaf €395. Voor een inspectie van een bedrijfsgebouw of een drone inspectie geven wij graag een offerte op maat.